Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Αστρολογία

   Τι είναι η Αστρολογία ; 
Ωροσκόπιο

  Η Αστρολογία σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία διδάχτηκε στους ανθρώπους από την θεά Αθηνά. Είναι η αρχαιότερη επιστήμη και τέχνη η οποία ασχολείται με την μελέτη των ουράνιων σωμάτων,με τον υπολογισμό των κινήσεών τους μέσα στο ηλιακό μας σύστημα και με τον προσδιορισμό των επιδράσεων τους επάνω στο χαρακτήρα των ανθρώπων, στις συνήθειες και στο μέλλον τους. Η μελέτη των επιδράσεων γίνεται σύμφωνα με την θέση την οποία κατέχουν οι πλανήτες, μέσα στα ζώδια τα οποία βρίσκονται, τους οίκους(σπίτια) που καταλαμβάνουν και τις αποστάσεις (γωνίες- όψεις ) τις οποίες σχηματίζουν μεταξύ τους.Είναι μια γλώσσα συμβόλων στην οποία τα ζώδια, οι πλανήτες και οι όψεις παριστάνονται με σύμβολα ( g, h, f, c).
Τι είναι ο Ζωδιακός κύκλος;
    Οι αρχαίοι Αστρολόγοι παρατήρησαν ότι ο ήλιος στην φαινομενική κίνηση το, περνούσε μέσα από δώδεκα αστερισμούς κατά την διάρκεια των δώδεκα μηνών. Έτσι δημιούργησαν μία νοητή κυκλική ζώνη στον ουρανό, γύρω από την γη, την διαίρεσαν σε δώδεκα ίσα τμήματα αντίστοιχα των δώδεκα αστερισμών(Κριός, Ταύρος, κλπ.) και την ονόμασαν ζωδιακό κύκλο. Οι πλανήτες κινούνται μέσα στον ζωδιακό κύκλο σε απόσταση 2-7 μοίρες, με εξαίρεση την απόκλιση του Πλούτωνα κατά (17μοίρες). Η μεγαλύτερη φαινομενική περιστροφή του ήλιου μέσα σε ένα χρόνο ονομάστηκε εκλειπτική. Το κέντρο της εκλειπτικής και του ζωδιακού κύκλου είναι η γη. Όταν η εκλειπτική συναντά την γραμμή του ουράνιου Ισημερινού λέγεται Ισημερινή γραμμή. Η αρχή της εκλειπτικής ορίστηκε η 0° μοίρα του Κριού, από την οποία ο ήλιος περνούσε την 21η Μαρτίου, εαρινή Ισημερία, εκτός δίσεκτου έτους, την 20η Μαρτίου. Η γη μας περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της από την δύση προς την ανατολή, γι αυτό ο αστρολογικός υπολογισμός γίνεται αντίστροφα από την φορά του ωρολογίου. Στην Αστρολογία εξετάζονται οι επιδράσεις των πλανητών με διαφορετικά συστήματα, όπως το γεωκεντρικό σύστημα(με κέντρο την γη ) ή το ηλιοκεντρικό (με κέντρο τον ήλιο) κ.ά. Οι θέσεις των πλανητών, των οίκων και τα ζωδίων υπολογίζονται σε μοίρες. Εφόσον ο ζωδιακός κύκλος είναι 360 μοίρες ,άρα το κάθε ένα από τα δώδεκα ζώδια καταλαμβάνει 30 μοίρες.
 
Τι είναι το ωροσκόπιο;  
Στην Αστρολογία το ωροσκόπιο είναι η γραφική αναπαράσταση του ηλιακού μας συστήματος η οποία δείχνει τις ακριβείς θέσεις των πλανητών και τις αποστάσεις (όψεις) μεταξύ τους. Το ωροσκόπιο υπολογίζεται με βάση την ημερομηνία, τον τόπο (γεωγραφικό μήκος και πλάτος) και την ακριβή ώρα της γέννησης ή των προβλέψεων .
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου