Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Δεκατρείς δολοφονίες Κυπρίων: ο Θάνατος προβλέπεται...

Δεκατρείς είναι, τελικά, οι νεκροί και 61 οι τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας "χαροπαλεύει", από τη μεγάλη έκρηξη, που σημειώθηκε τη Δευτέρα τα ξημερώματα, σε ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο.Κι ενώ οι συγγενείς των θυμάτων φθάνουν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου μεταφέρονται οι σοροί των νεκρών της τραγωδίας, οι πρώτες φωνές για διώξεις των υπευθύνων,  ακούγονται ήδη στη Μεγαλόνησο.Όπως αναφέρει  o Νικόλας Ιωαννίδης (γιός του αδικοχαμένου διοικητή του στρατοπέδου Ατρέα Ιωαννίδη) στη συνέντευξή του:ο πατέρας μου είχε επισημάνει εδώ και καιρό τους κινδύνους που εγκυμονούσε η εγκατάσταση του φορτίου στη Βάση.Είχε μάλιστα αποστείλει επιστολές τόσο προς την ηγεσία του ΓΕΕΦ όσο και προς του Υπουργείο Άμυνας, με τις οποίες ζητούσε την μεταφορά των εκρηκτικών από το στρατόπεδο ή την βελτίωση των συνθηκών φύλαξης τους.Ο Νικόλας Ιωαννίδης, επιπλέον ζήτησε να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση με έμφαση στην αναζήτηση των εγγράφων του ΓΕΕΦ.Πρόσθεσε τέλος, ότι οι παραιτήσεις τόσο του Υπουργού Άμυνας όσο και του Αρχηγού του ΓΕΕΦ δεν είναι αρκετές και ζήτησε την ποινική δίωξη των υπευθύνων για την τραγωδία που εκτυλίχτηκε στο Μαρί.Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται πυροσβέστες, στελέχη της εθνοφρουράς, ναύτες, αλλά και ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού.Η καταστροφή στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης", είναι σχεδόν καθολική.Επιπλέον, έχει καταστραφεί ολοσχερώς ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός Βασιλικού, που βρίσκεται κοντά στη ναυτική βάση.Η παραγωγή του ρεύματος είναι μειωμένη κατά 40%, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στην υδροδότηση, καθώς έχει σταματήσει η αφαλάτωση του νερού.Όπως υποστηρίζουν μάρτυρες, στο σημείο της έκρηξης έχει ανοίξει τάφρος περίπου 100 μέτρων μέσα στη γη (!), μέσα στην οποία τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν να βρουν νεκρούς! Οι πρώτες μαρτυρίες κατοίκων κάνουν λόγο για ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού, που ανυψώθηκε πάνω από τη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης", ως επακόλουθο ενός εκκωφαντικού θορύβου, που ακούστηκε γύρω στις 6 το πρωί.Όπως λέγεται η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που ακούστηκε μέχρι τη Λάρνακα, η οποία βρίσκεται, περίπου, 40 χιλιόμετρα μακριά από τη ναυτική βάση.

Όπως έγινε γνωστό, όλα ξεκίνησαν από εμπορευματοκιβώτια με πυρίτιδα τα οποία είχαν κατασχεθεί πριν τρία χρόνια από πλοίο που είχε προορισμό τη Συρία.Εκεί σημειώθηκε η έκρηξη που έφερε την καταστροφή.Συγκεκριμένα, στις 04:00 το πρωί της Δευτέρας φαίνεται να ξέσπασε πυρκαγιά. Στο σημείο έσπευσε πυροσβεστική δύναμη για να κατασβήσει τη φωτιά.Την ώρα του έργου της πυρόσβεσης σημειώθηκε η έκρηξη, το ωστικό κύμα από την οποία προκάλεσε ζημιές σε απόσταση 3-4 χιλιομέτρων μακριά από τη ναυτική βάση.Τα χωριά Μαρί, Ζύγι, Βασιλικό έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές.Λόγω των εκρήξεων και της φωτιάς, στη ναυτική βάση έχουν προκληθεί φθορές στο δίκτυο του ρεύματος, με αποτέλεσμα η μισή Κύπρος να μην έχει ηλεκτρικό ρεύμα.Στο επίκεντρο του μεγάλου μακελειού βρέθηκε το Κυπριακό χωριό Μαρί όπου όλα τα σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, ενώ οι στέγες έχουν καταρρεύσει.Μόλις ακούστηκε ο εκκωφαντικός θόρυβος της έκρηξης ο κόσμος πανικόβλητος προσπαθούσε να καταλάβει τι συνέβη.Την ίδια ώρα, εκτοξεύονταν, λόγω της έκρηξης,  στον αυτοκινητόδρομο, μεταλλικά αντικείμενα,  τα οποία έμοιαζαν να έρχονται από το πουθενά.Αποτέλεσμα ήταν να σημειωθούν τροχαία ατυχήματα. Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι από το ισχυρό ωστικό κύμα της έκρηξης άνοιξαν ακόμα και οι αερόσακοι των αυτοκινήτων, που κινούνταν στον αυτοκινητόδρομο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν και άλλες ζωές.
Το Προεδρικό όχι μόνο γνώριζε ότι τα 98 εμπορευματοκιβώτια με την πυρίτιδα ήταν "αποθηκευμένα" σε ανοικτό χώρο στη βάση "Ευάγγελος Φλωράκης", αλλά και ότι αυτά είχαν καταστεί επικίνδυνα για το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με πρακτικό σύσκεψης που έγινε στις 10 Φεβρουαρίου 2011 στο υπουργείο Άμυνας με συμμετοχή των υπουργών εξωτερικών και άμυνας, του Αρχηγού ΓΕΕΦ, αλλά και του Διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Λεωνίδα Παντελίδη, έγινε πλήρης ενημέρωση για τον κίνδυνο έκρηξης.Ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου του ΓΕΕΦ, στην σύσκεψη, ήταν ξεκάθαρος για τους κινδύνους που υπήρχαν μιλώντας για το ενδεχόμενο έκρηξης.
Από τα 98 εμπορευματοκιβώτια τα 65 περιείχαν διάφορες πυρίτιδες. Τα υπόλοιπα περιείχαν πλάκες γραφίτη, σωλήνες και άλλα μεταλλικά υλικά.Η πυρίτιδα εμπεριέχει σταθεροποιητή. "Η σύνθεση του εν λόγω σταθεροποιητή, σύμφωνα με τις εργοστασιακές προδιαγραφές, αλλοιώνεται με τον χρόνο και με την επίδραση των μεταβαλλόμενων καιρικών συνθηκών. Συνεπώς σημειώνεται ο κίνδυνος να αλλοιωθεί το μίγμα της πυρίτιδας αντιδρώντας με ανάφλεξη ή ακόμα και με έκρηξη".
Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού προφανώς αδιαφορώντας για τον κίνδυνο έκρηξης και απώλειας ανθρώπινων ζωών, ζήτησε να γίνει εξέταση της πυρίτιδας για τυχόν αλλοίωση και εξέταση για την τιμή που θα μπορούσε να πωληθεί.
Ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Λεωνίδας Παντελίδης πρότεινε να γίνει διαχωρισμό του στρατιωτικού από το μη στρατιωτικό υλικό και η Κυπριακή Δημοκρατία να απευθυνθεί δύο φορές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να απαλλαγεί από τα εμπορευματοκιβώτια. Ο κ. Παντελίδης ανέφερε πως το μη στρατιωτικό υλικό θα μπορούσε να εκποιηθεί, σημειώνοντας πως σύμφωνα με πληροφόρηση που είχε, η Συρία και το Ιράν θα ικανοποιούντο με ένα συμβολικό ποσόν.Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη, τόσο ο υπουργός άμυνας όσο και ο αρχηγός ΓΕΕΦ διατύπωσαν φόβους για την επικινδυνότητα της πυρίτιδας λόγω της αλλοίωσης της από τον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες.

Στην ίδια σύσκεψη μετείχαν εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας, των Τελωνείων, της Αστυνομίας και του υπουργείου Εμπορίου.Σύμφωνα με τα πρακτικά, η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση της εισήγησης του Υπουργού Εξωτερικών για αποστολή δειγμάτων της πυρίτιδας σε χημεία της Κύπρου και του εξωτερικού και να ερευνηθεί το ποσόν που θα μπορούσε να εξασφαλίσει το κράτος από την πώληση της. Αν και πέρασαν πέντε μήνες από εκείνη τη σύσκεψη δεν υπήρξε καμία ενέργεια.Κύπριοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι την Τετάρτη είχαν δοθεί οδηγίες να ψύχονται τα επίμαχα εμπορευματοκιβώτια, τα οποία θα έπρεπε να απομακρυνθούν και να καταστραφούν από πυροτεχνουργούς του στρατού.Το αποτέλεσμα; Δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ 13 άνθρωποι γιατί ολόκληρο το κράτος κοιμόταν ύπνο βαθύ.Ο κίνδυνος για έκρηξη ήταν σε γνώση ΟΛΩΝ .
Τελικά η δολοφονία των δεκτριών Κυπρίων απέδειξε με τον τραγικότερο τρόπο πως ο Θάνατος προβλέπεται όμως πρέπει και εμείς κάνουμε έγκαιρα κάτι για να τον αποφύγουμε για να μη βλέπουμε το Χάρο να θερίζει...

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Μόρα : Ο απρόσκλητος επισκέπτης



Έχετε νιώσει ποτέ στον ύπνο σας πως μια σκιά σας πλησιάζει από άγνωστη προέλευση, σας ακινητοποιεί και σας παίρνει την ψυχή; Νιώσατε τον τρόμο, σαν να βρίσκεστε σε πλήρη παράλυση - αβοήθητος - χωρίς καμία ελπίδα για άμυνα; Τι συμβαίνει όταν κοιμόμαστε ;

 Η λέξη mora στα σλάβικα σημαίνει ερωμένη, αλλα πολλοί θεωρούν οτι η προέλευση της είναι ελληνική από την "Μορμώ" το μυθολογικό τέρας με το οποίο τρόμαζαν  τα παιδιά οι αρχαίοι έλληνες.
  Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ανθρώπων που τους έχει επισκεφτεί η μόρα, έρχεται κυρίως όταν κοιμάται κανείς ανάσκελα, ανεβαίνει πάνω του ή του κρατάει τα χέρια  και του πιέζει έντονα το στήθος. Ο πόνος είναι δυνατός και κόβει την ανάσα σε σημείο που  το άτομο αισθάνεται  ότι αργοπεθαίνει. Πρόκειται για μια  μορφή που προσπαθεί να "κλέψει" την ενέργεια του θύματος.
Η πιο επιστημονική εξήγηση πάντως είναι εκείνη περί "παράλυσης του ύπνου" Κατάσταση που εμφανίζεται μετά το ξύπνημα και χαρακτηρίζεται από προσωρινή παράλυση του σώματος. Κατά την "παράλυση του ύπνου" ο εγκέφαλος ξυπνάει μετα από μια κατάσταση REM αλλά τα μέλη του σώματος παραμένουν άκαμπτα. Έτσι το άτομο ενώ αντιλαμβάνεται ότι έχει ξυπνήσει δεν μπορεί να κινηθεί καθόλου. Στην παράλυση ύπνου ή υπνοπαράλυση αποδίδονται συχνά διάφορα φαινόμενα που ζει κάποιος κατά τη διάρκεια του ύπνου του όπως οι νυχτερινοί δαιμονικοί επισκέπτες (mora, σκιερός , incubus, succubus).
Η περιγραφή των συμπτωμάτων της υπνοπαράλυσης ταιριάζει επίσης  άμεσα με περιγραφές ονείρων κατα τα οποία οι άνθρωποι βλέπουν  τον εαυτό τους ξαπλωμένο στο κρεββάτι , ανίκανο να κουνήσει χέρια ή πόδια. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην ψευδή αφύπνιση. Η υπνική παράλυση που υποτίθεται ότι επιτάσσεται στον οργανισμό από κάποιο προστατευτικό μηχανισμό, ώστε το άτομο να μην μπορεί να κινήσει τα άκρα του την ώρα του ύπνου. Ωστόσο η επιστημονική θεωρία υποστηρίζει ότι όλα τα υπόλοιπα φαινόμενα που συμβαίνουν ξεκινώντας από εκεί, είναι απλά παραισθήσεις οι οποίες συνήθως προκαλούνται επειδή ο άνθρωπος ξυπνάει τη στιγμή που δεν θα ήθελε να ξυπνήσει, βγαίνει δηλαδή κατευθείαν από τα στάδια RΕM και έρχεται σε μια κατάσταση συνειδητότητας πριν προλάβει να ενεργοποιηθεί το σύστημα που θα του φέρει την ικανότητα λειτουργίας των άκρων του, πανικοβάλλεται και για αυτό βλέπει όλες αυτές τις εικόνες. Για το μυστήριο αυτό έχουν ερευνήσει πολλοί μελετητές του μεταφυσικού.Πρόκειται για τον κόσμο των σκιών. Έναν κόσμο άυλο και παράλληλο, όπου κατοικεί η μόρα και ο βραχνάς.
 Ποια είναι η Μόρα;
 Το φαινόμενο της Μόρας είναι γνωστό από την παράδοση περισσότερο. Είναι κάτι συνηθισμένο και παρατηρείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η Μόρα είναι το φαινόμενο κατά το οποίο κυρίως όταν ήμαστε ξαπλωμένοι και σε χαλάρωση την  ώρα του ύπνου ή σε υπναγωγικά στάδια, νοιώθουμε μια επίθεση από κάτι ξένο να μας πλακώνει, να μην μας επιτρέπει να αναπνεύσουμε και συχνά αυτό συνοδεύεται από οπτασίες από μορφές σκοτεινές, σκιώδεις. Αυτό είναι που έχει μείνει και στην παράδοση να λέμε σαν Μόρα ή Βραχνά. Είναι το αντίστοιχο του σαξονικού nightmare ενώ η μόρα η βαλκανική είναι το nightmare των άγγλων. Εκείνο που περιγράφει ένας άνθρωπος που έχει έρθει σε επαφή με την Μόρα είναι ένα βίωμα του. Παρόλα αυτά είναι πάρα πολύς ο κόσμος που το βιώνει. Σε μια στατιστική έρευνα που είχε κάνει ο Χάφορντ πριν από 20 χρόνια, έδειξε ότι τουλάχιστον ένα 15% έχει αντίστοιχα βιώματα έστω και μία φορά στη ζωή του και αυτό είναι το βίωμα που μένει στον άνθρωπο και το οποίο θα περιέγραφε.  Το βίωμα είναι αναμφισβήτητο. Δεν είναι ένα παραμυθάκι. Είναι βίωμα.
 Το βίωμα της Μόρας
  Αυτό που βιώνει κανείς το αντιλαμβάνεται περισσότερο σαν αίσθηση ότι κάτι του επιτίθεται, κάτι τον πλακώνει, κάτι τον δυσκολεύει να αναπνεύσει. Και συχνά αυτό το κάτι το βλέπει κιόλας με  πολύ συγκεκριμένες μορφές. Μορφές σκιώδεις που συνήθως θυμίζουν κάποιον σκοτεινό κουκουλοφόρο ή -ανάλογα πως την ερμηνεύει κανείς- σαν  γυναικεία μορφή με κουκούλα, μαντίλα ή κάποιος τύπος με καπέλο άλλοτε ημίψηλο άλλοτε σε στυλ καουμπόικο.
Ουσιαστικά τη σιλουέτα βλέπουνε ή και κάποιο πλάσμα που είναι καθισμένο πάνω τους ή τους πιέζει. Είναι μεγάλη συζήτηση το αν αυτό είναι γέννημα του εγκεφάλου τους  ή είναι κάτι το οποίο έρχεται πραγματικά πάνω τους εκείνη τη στιγμή. Οι περισσότερες μαρτυρίες λένε ότι η Μόρα εμφανίζεται όταν οι άνθρωποι  είναι ξαπλωμένοι στο κρεβάτι τους σε απόλυτο σκοτάδι. Υπάρχουν και μαρτυρίες για ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά τα στάδια. Βλέπουν αντίστοιχες μορφές σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες.
  Κατά κανόνα, σύμφωνα με τις περισσότερες μαρτυρίες συμβαίνει την ώρα που είναι προς τα στάδια πριν και μετά από τον βαθύτερο ύπνο δηλαδή σε υπναγωγικό στάδιο το οποίο είναι ένα λεπτό χρονικό σημείο γιατί την ίδια στιγμή υπάρχει και η ζυγαριά μεταξύ συνειδητού και ασυνειδήτου που αρχίζει και μετακινείται από τη μία και την άλλη μεριά
 Πώς θα καταλάβω ότι δέχομαι την επίθεση της  Μόρας;
 Η επιστήμη μπορεί να λέει «η μόρα είναι αυτό μόνο όταν έχεις πέσει για ύπνο». Να μην δέχεται ότι το άλλο είναι μόρα, ενώ έχει όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά.Έγκειται στον κάθε ερευνητή ουσιαστικά να αποδεχτεί ποια από τα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν αυτό το φαινόμενο είναι κύρια και ποια είναι δευτερεύοντα. Αυτό έχει συμβεί μέχρι στιγμής και στην οποιαδήποτε βιβλιογραφία ή σε οποιοδήποτε ερευνητή που διερευνά αυτό το φαινόμενο. Υπάρχουν 5-6 χαρακτηριστικά:
 1.    αν είσαι ξαπλωμένος,
2.    αν είσαι σε χαλάρωση,
3.    αν νοιώθεις την αίσθηση της πίεσης στο στήθος,
4.    αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να αναπνεύσεις,
5.    να μην μπορείς να κουνηθείς που είναι το βασικότερο όλων - η ακινητοποίηση της στιγμής
6.    και βέβαια οι εικόνες που βλέπεις ή όλες αυτές οι αισθήσεις που αφορούν αυτό το θέμα.
Η μυστική δύναμη πίσω από την μόρα
  Για τον λόγο αυτό πολλά θύματα της μόρας ξυπνούν και νοιώθουν ότι είναι πάρα πολλοί κουρασμένοι, σαν να έσκαβαν όλη την νύχτα. Το μαρτυρούν! Και βέβαια ο τρόμος, ο οποίος νοιώθουνε τη στιγμή εκείνη, οδηγεί σε απώλεια αυτής της τόσο πολύτιμης ουσίας, της ζωτικής ενέργειας του ανθρώπου. Το χειρότερο που πρέπει να κάνει κανείς σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να φοβάται, να τρομάζει, γιατί αυτός ο πανικός είναι εκείνος που ευνοεί τέτοιες καταστάσεις.