Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Δεκατρείς δολοφονίες Κυπρίων: ο Θάνατος προβλέπεται...

Δεκατρείς είναι, τελικά, οι νεκροί και 61 οι τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας "χαροπαλεύει", από τη μεγάλη έκρηξη, που σημειώθηκε τη Δευτέρα τα ξημερώματα, σε ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο.Κι ενώ οι συγγενείς των θυμάτων φθάνουν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου μεταφέρονται οι σοροί των νεκρών της τραγωδίας, οι πρώτες φωνές για διώξεις των υπευθύνων,  ακούγονται ήδη στη Μεγαλόνησο.Όπως αναφέρει  o Νικόλας Ιωαννίδης (γιός του αδικοχαμένου διοικητή του στρατοπέδου Ατρέα Ιωαννίδη) στη συνέντευξή του:ο πατέρας μου είχε επισημάνει εδώ και καιρό τους κινδύνους που εγκυμονούσε η εγκατάσταση του φορτίου στη Βάση.Είχε μάλιστα αποστείλει επιστολές τόσο προς την ηγεσία του ΓΕΕΦ όσο και προς του Υπουργείο Άμυνας, με τις οποίες ζητούσε την μεταφορά των εκρηκτικών από το στρατόπεδο ή την βελτίωση των συνθηκών φύλαξης τους.Ο Νικόλας Ιωαννίδης, επιπλέον ζήτησε να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση με έμφαση στην αναζήτηση των εγγράφων του ΓΕΕΦ.Πρόσθεσε τέλος, ότι οι παραιτήσεις τόσο του Υπουργού Άμυνας όσο και του Αρχηγού του ΓΕΕΦ δεν είναι αρκετές και ζήτησε την ποινική δίωξη των υπευθύνων για την τραγωδία που εκτυλίχτηκε στο Μαρί.Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται πυροσβέστες, στελέχη της εθνοφρουράς, ναύτες, αλλά και ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού.Η καταστροφή στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης", είναι σχεδόν καθολική.Επιπλέον, έχει καταστραφεί ολοσχερώς ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός Βασιλικού, που βρίσκεται κοντά στη ναυτική βάση.Η παραγωγή του ρεύματος είναι μειωμένη κατά 40%, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στην υδροδότηση, καθώς έχει σταματήσει η αφαλάτωση του νερού.Όπως υποστηρίζουν μάρτυρες, στο σημείο της έκρηξης έχει ανοίξει τάφρος περίπου 100 μέτρων μέσα στη γη (!), μέσα στην οποία τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν να βρουν νεκρούς! Οι πρώτες μαρτυρίες κατοίκων κάνουν λόγο για ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού, που ανυψώθηκε πάνω από τη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης", ως επακόλουθο ενός εκκωφαντικού θορύβου, που ακούστηκε γύρω στις 6 το πρωί.Όπως λέγεται η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που ακούστηκε μέχρι τη Λάρνακα, η οποία βρίσκεται, περίπου, 40 χιλιόμετρα μακριά από τη ναυτική βάση.

Όπως έγινε γνωστό, όλα ξεκίνησαν από εμπορευματοκιβώτια με πυρίτιδα τα οποία είχαν κατασχεθεί πριν τρία χρόνια από πλοίο που είχε προορισμό τη Συρία.Εκεί σημειώθηκε η έκρηξη που έφερε την καταστροφή.Συγκεκριμένα, στις 04:00 το πρωί της Δευτέρας φαίνεται να ξέσπασε πυρκαγιά. Στο σημείο έσπευσε πυροσβεστική δύναμη για να κατασβήσει τη φωτιά.Την ώρα του έργου της πυρόσβεσης σημειώθηκε η έκρηξη, το ωστικό κύμα από την οποία προκάλεσε ζημιές σε απόσταση 3-4 χιλιομέτρων μακριά από τη ναυτική βάση.Τα χωριά Μαρί, Ζύγι, Βασιλικό έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές.Λόγω των εκρήξεων και της φωτιάς, στη ναυτική βάση έχουν προκληθεί φθορές στο δίκτυο του ρεύματος, με αποτέλεσμα η μισή Κύπρος να μην έχει ηλεκτρικό ρεύμα.Στο επίκεντρο του μεγάλου μακελειού βρέθηκε το Κυπριακό χωριό Μαρί όπου όλα τα σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, ενώ οι στέγες έχουν καταρρεύσει.Μόλις ακούστηκε ο εκκωφαντικός θόρυβος της έκρηξης ο κόσμος πανικόβλητος προσπαθούσε να καταλάβει τι συνέβη.Την ίδια ώρα, εκτοξεύονταν, λόγω της έκρηξης,  στον αυτοκινητόδρομο, μεταλλικά αντικείμενα,  τα οποία έμοιαζαν να έρχονται από το πουθενά.Αποτέλεσμα ήταν να σημειωθούν τροχαία ατυχήματα. Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι από το ισχυρό ωστικό κύμα της έκρηξης άνοιξαν ακόμα και οι αερόσακοι των αυτοκινήτων, που κινούνταν στον αυτοκινητόδρομο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν και άλλες ζωές.
Το Προεδρικό όχι μόνο γνώριζε ότι τα 98 εμπορευματοκιβώτια με την πυρίτιδα ήταν "αποθηκευμένα" σε ανοικτό χώρο στη βάση "Ευάγγελος Φλωράκης", αλλά και ότι αυτά είχαν καταστεί επικίνδυνα για το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με πρακτικό σύσκεψης που έγινε στις 10 Φεβρουαρίου 2011 στο υπουργείο Άμυνας με συμμετοχή των υπουργών εξωτερικών και άμυνας, του Αρχηγού ΓΕΕΦ, αλλά και του Διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Λεωνίδα Παντελίδη, έγινε πλήρης ενημέρωση για τον κίνδυνο έκρηξης.Ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου του ΓΕΕΦ, στην σύσκεψη, ήταν ξεκάθαρος για τους κινδύνους που υπήρχαν μιλώντας για το ενδεχόμενο έκρηξης.
Από τα 98 εμπορευματοκιβώτια τα 65 περιείχαν διάφορες πυρίτιδες. Τα υπόλοιπα περιείχαν πλάκες γραφίτη, σωλήνες και άλλα μεταλλικά υλικά.Η πυρίτιδα εμπεριέχει σταθεροποιητή. "Η σύνθεση του εν λόγω σταθεροποιητή, σύμφωνα με τις εργοστασιακές προδιαγραφές, αλλοιώνεται με τον χρόνο και με την επίδραση των μεταβαλλόμενων καιρικών συνθηκών. Συνεπώς σημειώνεται ο κίνδυνος να αλλοιωθεί το μίγμα της πυρίτιδας αντιδρώντας με ανάφλεξη ή ακόμα και με έκρηξη".
Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού προφανώς αδιαφορώντας για τον κίνδυνο έκρηξης και απώλειας ανθρώπινων ζωών, ζήτησε να γίνει εξέταση της πυρίτιδας για τυχόν αλλοίωση και εξέταση για την τιμή που θα μπορούσε να πωληθεί.
Ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Λεωνίδας Παντελίδης πρότεινε να γίνει διαχωρισμό του στρατιωτικού από το μη στρατιωτικό υλικό και η Κυπριακή Δημοκρατία να απευθυνθεί δύο φορές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να απαλλαγεί από τα εμπορευματοκιβώτια. Ο κ. Παντελίδης ανέφερε πως το μη στρατιωτικό υλικό θα μπορούσε να εκποιηθεί, σημειώνοντας πως σύμφωνα με πληροφόρηση που είχε, η Συρία και το Ιράν θα ικανοποιούντο με ένα συμβολικό ποσόν.Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη, τόσο ο υπουργός άμυνας όσο και ο αρχηγός ΓΕΕΦ διατύπωσαν φόβους για την επικινδυνότητα της πυρίτιδας λόγω της αλλοίωσης της από τον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες.

Στην ίδια σύσκεψη μετείχαν εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας, των Τελωνείων, της Αστυνομίας και του υπουργείου Εμπορίου.Σύμφωνα με τα πρακτικά, η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση της εισήγησης του Υπουργού Εξωτερικών για αποστολή δειγμάτων της πυρίτιδας σε χημεία της Κύπρου και του εξωτερικού και να ερευνηθεί το ποσόν που θα μπορούσε να εξασφαλίσει το κράτος από την πώληση της. Αν και πέρασαν πέντε μήνες από εκείνη τη σύσκεψη δεν υπήρξε καμία ενέργεια.Κύπριοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι την Τετάρτη είχαν δοθεί οδηγίες να ψύχονται τα επίμαχα εμπορευματοκιβώτια, τα οποία θα έπρεπε να απομακρυνθούν και να καταστραφούν από πυροτεχνουργούς του στρατού.Το αποτέλεσμα; Δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ 13 άνθρωποι γιατί ολόκληρο το κράτος κοιμόταν ύπνο βαθύ.Ο κίνδυνος για έκρηξη ήταν σε γνώση ΟΛΩΝ .
Τελικά η δολοφονία των δεκτριών Κυπρίων απέδειξε με τον τραγικότερο τρόπο πως ο Θάνατος προβλέπεται όμως πρέπει και εμείς κάνουμε έγκαιρα κάτι για να τον αποφύγουμε για να μη βλέπουμε το Χάρο να θερίζει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου